Bu Kimin Cezası… Nasrettin Hoca… Nasreddin Hoca fıkraları… En güzel fıkralar… En eğleceli ve komik fıkralar… Detaylar Edebiyat Çocuk‘ta…
Bu Kimin Cezası Nasrettin Hoca
Aldanmayan Çocuk fıkrası için tıklayınız.
Nasreddin Hoca, Ramazan ayında bir aşiret beyinin evinde Ramazan imamı olmuş. Ev sahibi bir gün Hoca’yla konuşurken “Hoca,” demiş. “Ben can yakmasını seven biriyim. Bazen hiddetimi yenemeyerek haksız yere adam bile öldürüyorum. Acaba dünyada bunların cezasını çeker miyim?”
Astığı astık, kestiği kestik olan bu canavar adamın karşısında Hoca ilkin şaşırmış. Bir süre düşünmüş. Sonra cevabını vermiş. “Merak etmeyin. Size hiçbir şey olmaz.”
Zalim aşiret beyi “Döktüğüm bunca kan, cezasız mı kalacak yani?” diye sormuş.
Hoca’nın cevabı hazırmış:
“Hayır kalmaz efendim. Bunların cezasını çocuklarınız çeker.”
Zalim adam, geniş bir soluk almış ve güler bir yüzle “Yaşa Hoca’m! Sen gerçekten ilmi yüce bir insanmışsın… Beni büyük bir endişeden kurtardın. Yaptıklarımın cezasını ben çekmeyeyim de kim çekerse çeksin!” demiş.
Zalim aşiret beyi, bir gün ava gittiğinde attan düşerek ayağı kırmış. Hemen aklına Hoca’nın sözleri gelmiş. Onu çağırtmış. Öfkeli bir şekilde “Hoca! Sen, dünyada benim başıma bir felaket gelmeyeceğini söylemiştin. Oysa ayağım kırıldı. Buna ne dersin?” diye sormuş.
Hoca “Senin baban da senin gibi can yakmayı sever miydi?” diye karşılık vermiş.
Aşiret beyi “O, benden daha beterdi,” deyince Hoca rahatlamış.
“Öyleyse, benim sözümde bir yanlışlık yok,” demiş. “Başına gelen felaket, senin yaptıklarının değil senin babanın yaptıklarının cezasıdır. Seninkileri, daha sonra çocukların çekecek!” Bu Kimin Cezası
Nasrettin Hoca kimdir?
Hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Nasreddin Hoca, 1208 – 1484 yılları arasında, Anadolu Selçukluları döneminde yaşamış efsanevi kişidir.
Nasreddin Hoca’nın gerçekte yaşayıp yaşamadığına dair tartışmalar vardır. Bunun yanında gerçekten yaşamış olduğuna dair bazı belgeler de bulunmaktadır. Bu belgelerden edinilen bilgilere göre Hortu köyünde doğmuştur.
Nasreddin Hoca burada temel eğitimini almış, Sivrihisar’da medresede eğitim görmüştür. Babasının ölümünden sonra memleketinde köy imamlığı görevini üstlenmiştir. Nasreddin Hoca, bir süre sonra Akşehir’e göç etmiştir. Aynı zamanda Akşehir çevresindeki yörelerde de kısa süreli bulunduğu düşünülmektedir.
Nasreddin Hoca Akşehir’de ölmüştür. Günümüzdeki Nasreddin Hoca Türbesi’ne gömülmüştür. Nasreddin Hoca’nın adına anlatılar hikâyeler ölümüyle aynı yüzyıl içerisinde ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda onun adına anlatılan hikâye sayısı binin üzerine çıkmıştır.
Nasreddin Hoca hikâyeleri insanları düşündürmeye yönelik eğlendirici, öğütleyici hikâyelerdir. Sözlerinden bazıları ise atasözü olarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Türk milletinin ince zekasını, espri gücünü en iyi şekilde yansıtan kişi olarak Türk Kültür Tarihi’nde layık olduğu seçkin yerini almıştır. Ayrıca 1996 yılı UNESCO tarafından tüm dünyada Nasreddin Hoca Yılı olarak kutlanmış olup günümüzde Nasreddin Hoca adına şenlikler, yarışmalar ve bilimsel toplantılar düzenlenmektedir.