Çocuk Edebiyatı Bilgi Bankası Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Romanının Özeti

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Romanının Özeti

0
231

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanının özeti… Peyami Safa’nın çok ünlü romanı… Psikolojik romanı… Cumhuriyet dönemi Türk romanı… İnsan psikolojisini esas romanlar…. Ayrıntılar Edebiyat Çocuk‘ta…

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanının özeti

Peyami Safa’nın ünlü yapıtı Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Türk edebiyatındaki psikolojik romanlardan biridir. İnsan psikolojisinin girift özelliklerini çok iyi yansıtan bu yapıt, insanların mekanlarla çevre arasındaki ilişkilerini de vermiştir. Roman kısadır ve esas olarak bir öz yaşam öyküsü romanıdır. Bu romanda Peyami Safa’nın hastalığıyla birlikte yaşadığı psikolojik sorunlar anlatılır.

Romanın 15 yaşındaki başkahramanı 7 yaşında bir diz rahatsızlığı yaşar ama bu rahatsızlığa bir türlü çözüm bulunamaz. Başkahramanın hayatı hastanelerde, hekimleri ziyaretle geçer. Sonunda yapılan tetkikler sonucunda dizindeki hastalığın kemik veremi” olduğu görülür. Bu hastalık hayatına veya bir bacağına mal olabilecek durumdadır. Bu yüzden iyi şartlarda yaşamını sürdürmesi lazımdır.

Başkahraman, bu kötü haberi annesine söylemek istemediği için eve gitmez, eve gittiğinde de her şeyi şeyi annesine tam olarak anlatamaz.

Kahramanın ailesi fakirdir ve doktorların belirttiği gibi huzurlu bir hayata ihtiyacı vardır ama bu olanaksızdır. Bunun için Erenköy’de yaşayan uzaktan akrabası paşa, başkahramanı köşküne alır. Başkahraman, küçüklüğünden beri arkadaşlık yaptığı ve kendisinden dört yaş daha büyük olan paşanın kızı Nüzhet’e aşık olur. Nüzhet’le Dr. Ragıp isminde bir adam evlenmek istiyordur. Dr. Ragıp 35 yaşındadır, ailesi Nüzhet’i Dr. Ragıp’a verme konusuda ihtilaf yaşar, paşa vermek isterse de eşi kızı vermek istemez.

Paşanın eşi başkahramanla Nüzhet arasındaki yakınlaşmayı anlayınca Nüzhet’i başkahramandan ayırmak için hastalığın bulaşıcı olduğu hakkında konuşur, bunu da başkahraman duyar gece evden ayrılmayı ister. Annesi de köşke geldiği için biraz daha köşkte bulunmak zorunda kalır.

Dr. Ragıp ve annesi köşke davetli olarak gelir, başkahraman paşayla Dr. Ragıp’a bir konudan ötürü muhalefet eder. Paşa ile araları açılır. Bu olaylar üzerine hastalığı yeniden başlar. Ameliyat artık şarttır, çünkü ameliyat olmazsa hastalık ciğerine sıçrayabilecektir. Başkahraman ameliyat edilmek üzere 9. hariciye koğuşuna yatırılır. Başarılı bir ameliyatla bacağının kesilmesi önlenir. Yalnızca birazcık kısalır. Hastaneden çıktığında Nüzhet’in Doktor Ragıp ile evlendiğini öğrenir.

Daha Fazla İlgili Makaleyi Yükle
Daha Fazla Yükle Edebiyat Çocuk
Daha Fazla Yükle Bilgi Bankası
Yoruma kapalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı. Yediveren Yayınları ve Banliyö Ajan…