Dramatik şiir nedir? Dramatik şiir özellikleri ve örnekleri… Edebiyat Çocuk ekibi olarak sizler için şiir türlerinden olan dramatik şiiri inceledik.
Bu yazıda ne okuyacaksınız?
Dramatik Şiir
Edebiyatın ve edebi metin örneklerinin en güzel ve en çok beğenilen türlerinden birisi hiç şüphesiz şiirdir. Şiirler, insanlara birbirinden farklı duyguları ve düşünceleri, adete sihirli cümlelerle yaşatan özel dizelerdir. Birçok kişi güzel bir şiir dinlediğinde dinginlik, huzur ve içten duygulara bürünür. Peki şiirlerin türleri ve bu türlerden olan dramatik şiir nedir? Gelin hep birlikte inceleyelim. Ama öncesinde şiirin ne olduğuna bakalım.
Şiir nedir?
Şiir, kendi içerisinde bir anlamsal bütünlükle seslerin, hecelerin ve sözcüklerin belirli bir amaç veya duyguyu anlatmak için özenle sıralandığı bir edebi anlatım biçimidir.
Türk Dil Kurumu (TDK), şiiri iki farklı manada ele almaktadır. Bunlardan ilki, “Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi, manzume, nazım, koşuk.” şeklindedir. İkincisi ise, “Düş gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, anı, duygu, coşku uyandıran, etkileyen şey.” olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir kavganın, bir mücadelenin, çiçek açan hayatın dilidir şiir. Zülfü Livaneli
Şiirlerle birçok duygu insanlara rahatlıkla aktarılmaktadır. Bu anlamda kimi şiirlerde mutluluk ve heyecan, kimi şiirlerde coşku ve yaşama sevinci varken; kimi şiirlerde de hüzün ve acı bulunmaktadır.
Dramatik şiir nedir?
Dramatik şiir, toplumun veya kişilerin yaşamış oldukları acıklı, kötü, korkunç olayları konu alan şiir türüdür. Dramatik şiirler genellikle tiyatral ve gösteriye dayalı etkinliklerde kullanılır. Yani yaşanan acı veya dramatik olayın okurların veya izleyenlerin gözünde canlandırılması şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Dramatik şiirler edebiyat gibi köklü bir tarihe sahiptir. Antik Yunan döneminden günümüze kadar uzanan geniş bir zaman diliminde, birbirinden farklı örneklerle karşımıza çıkmıştır. Özellikle eskiden yazılan tüm tiyatro metinleri dramatik şiir tarzında yani tragedya tarzında yazılırken, sonradan düz yazı tarzına dönmüştür.
Dramatik şiirin özellikleri
Dramatik şiirin belirgin birkaç özelliği bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Tarihi Antik Yunana kadar dayanmaktadır.
- Tiyatroya büyük katkı sağlamıştır.
- Toplumsal veya kişisel acıklı olaylar konu alınmaktadır.
- Okurlara en belirgin duygu geçişleri bu türlerde olmaktadır.
- Dünyanın birçok farklı noktasında her kültüre has çeşitli örnekleri mevcuttur.
Dramatik şiir örnekleri
Gelinlik Kızın Ölümü
Salâ verilirken kalktık kahveden
Kızın babası yanımızda boyu uzun
Zayıf ağzı mırıltılar.
On köylü iki subay bir tezkereci er
Sıralandık ahşap mescidin avlusunda
Aldık cenazeyi sarsmadan iğreti
Ve hafif gözlerimiz yerde
Kayıp bir tayın izini süreriz sanki…
Melih Cevdet Anday
Otuz Üç Kurşun
Yokuşun dibinden bir tavşan kalktı
Sırtı alaçakır,
Karnı sütbeyaz
Garip, ikicanlı, bir dağ tavşanı
Yüreği ağzında, öyle zavallı!
Tövbeye getirir insanı
Tenhaydı, tenhaydı vakitler
Kusursuz, çırılçıplak bir şafaktı
Baktı, otuz üçten biri
Karnında açlığın ağır boşluğu
Saç sakal bir karış
Yakasında bit,
Baktı, kolları vurulu
Cehennem yürekli bir yiğit,
Bir garip tavşana,
Bir gerilere.
Ahmet Arif