NOTOS edebiyat dergisi, Şubat-Mart ayları 74. sayısında kapsamlı bir araştırma dosyası ile okuyucuyla buluştu. ’13. Büyük Soruşturma’ sloganıyla çıkan sayıda en önemli 100 çocuk kitabı araştırması yer alıyor.
Bu yazıda ne okuyacaksınız?
En önemli 100 çocuk kitabı
Derginin internet sitesinden yapılan duyuruda, yayın dünyasında önemli bir yer edinen çocuk kitaplarının büyük bir sorumluluk ve özen gerektirdiği vurgulanarak, dosyanın tanıtımı yapıldı. NOTOS edebiyat dergisinin geniş kapsamlı araştırma dosyalarının 13. sü olan en önemli 100 çocuk kitabı araştırması masallardan modern öyküler kadar büyük bir emeğin ürünü.
307 kişilik değerlendirme ekibi
NOTOS edebiyat dergisi 74. sayısında en önemli 100 çocuk kitabı araştırması, 307 yazar, şair, çevirmen, editör ve eğitmenin seçimlerini yansıtıyor. Ayrıca birçok usta kalemden çocuk kitapları hakkında yazılar ve Behiç AK söyleşisi yer alıyor.
NOTOS en önemli 100 çocuk kitabı araştırma dosyası sayısı tanıtım bülteni
Edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının on üçüncüsünün sonuçlarını Şubat-Mart, 74. sayısında açıkladı. Bu yılki soruşturmanın konusu, son yıllarda yayıncılık dünyamızın önemli bir bölümünü oluşturan çocuk kitaplarıyla ilgili. Çocuklar için kitaplar büyük bir sorumluluk ve özen gerektiriyor. Öte yandan, masallardan modern öykülere uzanan çok zengin bir dünya. Ama nereden başlayıp neleri öne çıkaracağız?
Notos’un on üçüncü soruşturması, 307 yazar, şair, çevirmen, editör ve eğitimcinin yer aldığı önemli bir kamuoyunun seçimlerini yansıtıyor. Semih Gümüş yazısında eğitimde edebiyatın önemini şöyle anlatıyor: “Çocuklar bu kitapların içinden geçtikten sonra, gelecekte çok daha gelişkin dünyalar kurmayı öğrenir. İnsanı insan yapan en önemli özellik ayrıntıları görmek ve anlamak değil mi. Yaratıcılık, bir bakıma her şeyden önce ayrıntıları keşfetmek demek. Bütün bir yapı içinden ayrıntıları süzebilmek, yani soyutlama yapmak, zamanla soyutlama edimini bir refleks olarak kullanabilmek…”
Dosya kapsamında Müge İplikçi, Mine Soysal, Melek Özlem Sezer, İlhan Durusel ve Mehmet Erkurt’un yazılarının yanında Çıtır Çıtır Felsefe serisinin yazarı Brigitte Labbé ile yapılan kısa bir söyleşi ile Seda Mit, Ömer Faruk Yaman ve Serdar Akkaya’nın desenleri yer alıyor.
Notos’un bu sayısında Behiç Ak ile kapsamlı bir söyleşi de var. Behiç Ak karikatürden tiyatro oyununa, çocuk kitaplarına çize yaza düşünen ama “yazar olmaya henüz karar vermemiş” bir modern zaman anlatıcısı.
Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde Süreyyya Evren okurların ve yeni yazarların okumasını zorunlu gördüğü kitapları; Şebnem İşigüzel de en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlatıyor.
Notos’un 74. sayısında öyküleriyle yer alan yazarlar: Silvina Ocampo, Yalçın Tosun, Buket Arbatlı, Ekin Kadir Selçuk, Nurhan Şahinkaya, Figen Dölek, Hacer Paçacı, Sevim Çiçek, Mustafa Çöçelli, Murat Çelik, Osman Gür, Hilal Erkoca.