Çocuk Edebiyatı Bilgi Bankası Kemalettin Tuğcu Hakkında

Kemalettin Tuğcu Hakkında

0
129

Kemalettin Tuğcu kimdir? Ne zaman doğmuştur ve ölmüştür? Hangi eserleri yazmıştır? Edebiyat yaşamına dair bilinmeyenler nelerdir? Edebiyat Çocuk, Kemalettin Tuğcu’yu sizin için araştırdı.

Kemalettin Tuğcu Kimdir?

27 Aralık 1902 tarihinde İstanbul Çengelköy’de yaşama gözlerini açan Kemalettin Tuğcu’nun babası, I.Dünya Savaşı’nda iki kez yaralanan Binbaşı Galip Bey’dir, annesi Şaziment Hanım da sanatçı hassasiyetine sahip olan bir hanımefendidir. Şaziment Hanım, keman çalmaktadır. Tuğcu, doğuştan engellidir, ayaklarında sorunlar bulunmaktadır. Bunun için okula hiç gitmemiştir, herhangi bir öğretmenden de dersler almamıştır. Babası, abisi Nurettin’e okuma yazma öğretmiştir, bu esnada Tuğcu da onları takip ederek okumayı ve yazmayı öğrenmiştir. Babasının kütüphanesindeki yapıtları okumak suretiyle kendini yetiştirmiştir ve dayısından öğrendiği Fransızcayı çeviriler yapabilecek düzeyde ilerletmiştir. Tercüme ettiği kitapların bir bölümü şöyledir:

  • Araba ile Dünya Gezisi
  • Çırak Uçman
  • İzci Korkut
  • İzciler Kralı.

Tuğcu, Çengelköy’deki büyük bir bahçedeki köşklerinde, çocukluğundan başlayıp şiirler ve romanlar kaleme almıştır. Hayatının ilk çeyreğini dedesinden miras kalan bu köşkte geçirmiştir.

13 yaşında iken şiirler ve romanlar yazmıştır. Cumhuriyet’in ilanının ardından Çengelköy’de yeni harfleri öğrenmiştir, diğer taraftan tespih, marangoz ve duvar işleri de yapmıştır. Sazla keman yapmıştır. Bir kimya yapıtını dilimize çevirmiştir. On beş yaşlarındayken, babasının görevde olduğu Çanakkale‘de yaşamıştır.

1927 yılında Ankara yakınlarındaki Irmak İstasyonu’na gitmiştir. Irmak-Çankırı demiryolunun yapım çalışmalarında ambar memuru olarak çalışmıştır. Söz konusu görevi sırasında, köylü, işçi, binlerce insanla birlikte yaşamıştır. Sıtmaya yakalandığı zaman İstanbula dönmüştür.

1932’de yazı ve yayın hayatına duyduğu ilgiden dolayı Türkiye Yayınevi’nde çalışmaya başlamıştır.  1936’da söz konusu kurumun yazı işlerinde görev yapmıştır. Yazdığı “Üç Aylıklar” romanı ile dikkatleri üzerine çekmiştir, bu roman ile büyük ilgi görmüştür. O dönemde Fransızcadan “Çırak Uçman” adlı eseri çevirmiştir. O sırada çıkan “Yavru Türk” adlı dergiye, “Binbir Roman” ve “Resimli Roman”a her hafta hikayeler yazmıştır. İlk romanı “Zavallı Büyükbaba” yayımlandığında çok beğenilmiştir. 18 Ekim 1996’da yaşama gözlerini yuman Tuğcu’nun eserlerinden bazıları şunlardır:

1.Adam ve Çocuk
2.Adını Değiştiren Çocuk
3.Aferin Yaşar
4.Ah Bu Çocuklar
5.Ahiretlik
6.Ahretlik
7.Altın Bilezik
8.Altının Rüyası
9.Ana Kucağı
10.Anaların Anası
11.Anasının Kızı
12.Anasının Kuzusu
13.Annelerin Çilesi
14.Annemin Hikayesi
15.Annesizler
16.Arabacının Kızı
17.Aradaki Demir Kapı
18.Arkadaşım Teoman
19.Arsadaki Demir Kapı
20.Ateş Böcekleri
21.Ayrılık Yılı
22.Ayşecik
23.Baba Evi
24.Babam ve Ben
25.Babamın Çilesi
26.Babamın Günahı

 

Daha Fazla İlgili Makaleyi Yükle
Daha Fazla Yükle Edebiyat Çocuk
Daha Fazla Yükle Bilgi Bankası
Yoruma kapalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı

2023 Kırmızı Kalem Edebiyat Öykü Yarışması Sonuçlandı. Yediveren Yayınları ve Banliyö Ajan…