Okumak İste(me)yen Otti… Defne Ongun Müminoğlu ve İpek Ongun’dan yeni kitap… Merve Ergenoğlu’nun resimlediği Okumak İste(me)yen Otti raflarda… Detaylar Edebiyat Çocuk‘ta…
Okumak İste(me)yen Otti
Artemis Çocuk Yayınları tarafından yayımlanan kitap minik okurlarla buluşuyor. Farklı yaş gruplarına yönelik çalışmalarıyla bilinen iki yazar, okurlarından veya okurlarının ebeveynlerinden gelen okuma kültürüyle ilintili soruları dikkate alarak, edebiyat seçkisinin konu edildiği Okumak İste(me)yen Otti isimli hikâyeyi kaleme aldılar.
Okumanın oyun oynamaktan vazgeçmek olduğunu sanan deniz samuru Otti’nin hikâyesi çocuklara okuma keyfini aşılıyor.
Deniz altında geçen hikâyede, arkadaşları ve ailesinin paylaştığı bilgiler, oyuncu deniz samuru Otti’nin okumaya karşı merakını uyandırıyor. Böylelikle Otti, oynamak kadar okumanın da onu mutlu ettiğini keşfediyor.
Okumak İste(me)yen Otti, özellikle yeni okumaya başlayan ve sürekli kitap okuması beklenen çocukların dünyasına onların hislerini anlayarak girip, okuma kültürüne farklı bir bakış açısıyla bakmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.
Ayrıca kitapta yer alan QR kodu okutarak izlenebilecek videoda yazarlar “Neden kitap?” sorusuna cevap ararken, kitapların oluşum aşamalarından da bahsediyorlar.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) İşbirliği
Eser, içindeki mesajlarla insanın doğaya verdiği zarara da atıfta bulunuyor. Bu paralelde, kitabın arka sayfasında yer alan poster, WWF-Türkiye işbirliğiyle hazırlandı.
Okurlar posterin ön yüzündeki tasarımla denizleri koruma konusunda bilinçlenirken, arka yüzünde yer alan doğa dostu temalı oyunu oynayarak eğlenecekler.
Okumak İste(me)yen Otti’ye ve yazarın diğer serilerine www.defneninkitaplari.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Defne Ongun Müminoğlu Kimdir?
Türk gençlik edebiyatının en önemli yazarlarından İpek Ongun’un kızı ve çocuk kitapları yazarı Defne Ongun Müminoğlu, aynı zamanda taşımalı eğitim veren okullardaki öğrencilerin kültürel gelişimlerine destek veren SosyalBen Vakfı’nın “Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” koçu ve Yönetim Kurulu Üyesi. 2009 senesinde 0 km. Bızdıklar (www.sifirkilometrebizdiklar.com) bloğunu kurdu. Annelik – babalık hâllerine farklı bir bakış açısı kazandırmak istedi. Bloğu, düzenlediği okuma saatleri, sanatsal ve eğitici aktivitelerle büyüdü, gelişti. “Hikâyeli Yapboz”, “Burcu ve Berk ile…” , “Renkgiller” , “Çılgın Sörfçüler” kitaplarını yazdı. Aynı zamanda sesli ve kabartma kitaplarıyla Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nın çalışmalarına da destek verdi. 2017 senesinde Yeniköy Rotary Kulübü tarafından “Okuyorum Büyüyorum” projesine katkısı nedeniyle “Meslekte Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.
İpek Ongun Kimdir?
1961 yılında Amerikan Kız Koleji Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. Yazı yaşamına lise yıllarında Doğan Kardeş dergisine çeviriler yaparak başladı. 1980 yılında ilk çocuk romanı Mektup Arkadaşları yayınlandı. Yaş On Yedi gençlik için yazdığı ilk romandır. Bundan sonra kalemini hep gençler için romanlar ve yine gençler için kişisel gelişim ve yaşam kültürü alanındaki çalışmalarında kullandı. 1991 yılında Tüyap’ta “Altın Kitap Ödülü”nu aldı. Gençler için yaptığı çalışmalar nedeniyle kendisine Toros. Akdeniz ve Tarabya Rotary Kulüpleri tarafından 1995-1996, 2003-2004 ve 2006 yıllarının “Meslek Hizmeti’’ ödülleri verildi. 1998 yılında Oriflame firmasının 250.000 kişilik halk jürisine yaptırdığı anket sonucunda “Yılın En Başarılı Kadın Yazarı” seçildi. 2009 yılında İçel Soroptimist Kulübü tarafından “Başarılı Kadın” ödülüne layık görüldü. 2010 yılı Türk Kütüphaneciler Derneği’nin araştırması sonucundaysa, kütüphanelerde kitapları en çok okunan yazar ilan edildi. 2012 yılında Uluslararası Çukurova Sanat Ödülü”nü aldı. 2014 yılındaysa Lions Kulübu tarafından verilen “Melvin Jones Yaşamboyu Hizmet Ödülü”nün sahibi oldu. Ongun’un çıkış noktası gence hizmet, önce kitabı ve okumayı sevdirmek, sonra da gençlik döneminin karmaşık sorunlarını yine gençlerle el ele vererek aşmaya çalışmak. Evli ve iki genç kadın annesi olan ipek Ongun, yazı yaşamını çok sevdiği Mersin’de sürdürmektedir.